Hírlevél

2011. május 3., kedd

Fellebbentjük a fátylat a szépségipar titkairól I. rész

Szintetikus illatanyagok

A kozmetikumokban használt szintetikus illatanyagoknak több mint 200 összetevőjük lehet. Pontosan nem is tudjuk, hogy egy adott termék milyen mesterséges illatanyagokból állhat, mert az összetevők listáján csak egyszerűen „fragrance” vagy „parfum” néven szerepel.
Ezek a kemikáliák jellemzően fejfájást, szédülést, köhögési rohamokat, és a bőr irritáció legkülönbözőbb változatait, kiütéseket, túlzott pigmentációt, viszketést produkálnak.

Biztos Te is érezted már azt, amikor beléptél egy parfümboltba, hogy pár perc után már semmi másra nem vágytál mint friss levegőre. Képzeld, szegény bőröd hogy fuldokol ezektől a vegyszerektől, amit be kell szívnia – akár akarja, akár nem! És itt nem csak a minőségről, hanem mennyiségről is szó van.
Gondolj csak bele, mennyi illatanyagot használsz nap mint nap: tusfürdő, sampon, balzsam, hajformázó szerek, sminkek, testápoló krémek (arc-, test-, kéz-, lábápolók), parfüm, de ne felejtsd ki a mosóporral és az öblítővel mosott ruhákat sem.

Ráadásul, ha gumikesztyű nélkül mosogatsz, a mosogatószereket is idesorolhatjuk, ugyanis szinte minden „hagyományos” termékben van illatanyag.
Folytathatjuk a sort a háztartási tisztítószerekről, lakás- és autó illatosítókról. Ezeket ugyan nem kened magadra, de belélegzed – és úgysem sokkal jobb, mivel több egészségügyi probléma okozói lehetnek.

De miért is van ennyi felesleges vegyszer a mindennapjainkban?
Elsősorban azért, hogy a termékek a tarka csomagolásukon túl, illatukkal is minél jobban felhívják magukra a figyelmed, ráadásul a többi összetevő büdös vegyszerszagát is hívatottak elnyomni.

Amikor a kémiai vegyszernek teszed ki egészségedet nap, mint nap, hosszútávon számolnod kell a súlyos egészségügyi problémákkal. Elgyengíti az immunrendszered, melynek legfőbb tünetei a következők:

-fejfájás,
-szem-, orr-, nyálkahártya irritáció,
-hányinger,a legkülönfélébb bőr irritációk:

-allergia,
-bőrkiütések,
-fényérzékenység,
-hajhullás,


légzőszervi megbetegedések:

-asztma,
-köhögés,
-fuldoklási rohamok,


központi idegrendszeri panaszok:

-fejfájás,
-alvási-, látási zavarok,
-szédülés,
-koordinálatlanság,
-depresszió,
-hiperaktivitás, egyéb viselkedési zavarok.

Talán eszedbe sem jutott eddig, hogy a hirtelen rád törő fejfájás nem biztos, hogy a meleg front miatt van…
Fontos megjegyezned, hogy azokat is veszélyeztetik ezek a szerek, akik nem használják, „csak” belélegzik őket, mint pl. a gyerekek, az idősek és háziállatok is.

Legveszélyesebbek a hormonháztartást megzavaró ftalát tartalmú illatok
A ftalátok a higiénés és kozmetikai termékek szokásos összetevői (a legtöbb piacvezető kozmetikai cég termékeiben is!), kémiai stabilizátorokként és kenőanyagokként használják őket.

Ezek a vegyületek megtalálhatóak még a PVC padlóban, a mosóporban, a testápoló szerekben, a műanyag használati tárgyakban és élelmiszereinkben is, ahová a feldolgozáskor vagy a csomagolóanyagból kioldódva kerülhetnek.

Az anyatejbe bejutva a magzat és a csecsemők egészségét is veszélyeztetik.

Egy uniós vizsgálat során megfigyelték, hogy azokban a fiúcsecsemőkben, akik az anyatejjel nagyobb mennyiségű ftalátot vesznek szervezetükbe, kevesebb nemi hormon termelődik. A ftalátok könnyen felszívódnak a bőrödön keresztül vagy akár belélegzéssel is, majd elraktározódnak a szervezetedben.

Állatkísérletek során is mérgezőnek bizonyult a ftalát, ráadásul nagyon nehéz kikerülni, hiszen a gyártók nem kötelesek feltüntetni az adott termék címkéjén.
A csecsemők és kisgyermekek - még nem teljesen kialakult immunrendszerük és hormonháztartásuk miatt - pedig különösen veszélyeztetettek. A babafürdetők, babasamponok, púderek, popsi kenőcsök, popsi törlők is veszélyt jelentenek!

Az Európai Bizottság 2005-ben véglegesen megtiltotta pár – de nem az összes – ftalát használatát a gyermekjátékok és gyermekápolási szerek területén.
A korlátozás ellenére megtalálható a következő termékekben:
Legnagyobb koncentrációban, a parfümökben, és erős illatú kozmetikumokban,
samponokban,

-testápoló krémekben,
-régebbi gyerekjátékokban,
-különféle háztartási szerekben.


A műanyag csomagolás, az autóbelsők a zuhanyfüggönyök és egyéb PVC-ből készült termékek is veszélyesek lehetnek.
A legjobb, ha igyekszel elkerülni minden olyan terméket, ahol használhatták ezt a vegyületet!

Erős illatú terméknél légy gyanakvó és inkább ne vedd meg!

Mindig olvasd el a termék, (általában „ingredients” név alatt találod a terméken és „fragrance” vagy „parfüm” szó gyanús lehet).
Segítségképpen összeállítottunk Neked egy kis puskát, amit majd a sorozatunk legvégén találsz – ki is nyomtathatod, a zsebedben is elfér, így bárhova magaddal viheted és nagyobb biztonságban érezheted Magad.
Köszönöm megtisztelő figyelmed, további vegyszermentes napot kívánok,

Mindezek kikerülésére van mód. Készítenek már gyógynövényekből vegyszer mentes:

-testápolókat,
-száj - fogápolókat,
-tisztítószereket,
-fertőtlenítőket
-autóápoló - szereket, stb.



Összeállította: Földiné Csúcs Mária biyovis tanácsadó:
honlap: www.biyovis.hu/fobejarat
skype: foldi.tiborne1
telefon: +36-70-521-6304
facebook: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000513883794#!/group.php?gid=127957643919741

Varga-Darabos Andrea cikke nyomán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Oldalak