Hírlevél

2010. szeptember 28., kedd

Mit okozhat, ha sokat, sokszor, sokáig sír gyermekünk?

Kedves szülők, nagyszülők, óvónők, tanárnők!

Általában ha sír a gyerek azt szoktuk, szokták mondani nem baj erősödik a hangszála, meg a tüdeje. Való igaz.
DE vagy azt is mondhatnám, hogy viszont van egy fontos és bizony sok esetben negatívan, károsan ható dolog is ebben a képletben. Mégpedig az, hogy a sírással megemelkedik a testhőmérséklet, a megemelkedett testhőmérséklet folyadékon von ki a szervezetből. A szervezet pedig nem felejt. Egyszer aztán a nagy sírások után fáj a gyerek feje, rossz a közérzete, szédül, rosszul lát, esetleg hall, a legrosszabb esetben, ami sajnos nem is olyan nagyon ritka, egyszer csak rosszul lesz elájul a gyerek. Kórházba kerül, ahol a vérvétel és egyéb vizsgálatok nem tudják kimutatni mi is valójában a gond. A felállított diagnózis Epilepszia, illetve egyéb pszichés probléma, egészen a viselkedés zavarig.
Kezelési mód a kiírt gyógyszerek, amik tulajdonképpen DROGOK. Ja és csodák csodája kamasz, illetve felnőtt korára mivé is válik gyermekünk. Hát valamilyen beteggé.
Milyen beteggé? Hát szóval epilepsziássá, idegbeteggé, drogbeteggé esetleg alkoholistává.
Mégis mi a teendő. Hát bizony igen egyszerű módon megelőzhetjük mindezt.
Először is akármi az oka a gyerek sírásának, 3-5 perc után nyugtassuk meg. Utána kínáljuk meg bőséges egészséges folyadékkal. Ez lehet tisztított csapvíz, sok családban nincs, akkor ami folyik a csapból, szénsav mentes forrás, ásvány víz, cukormentes gyümölcslé, esetleg tej.
Evvel az apró odafigyeléssel sok későbbi aggódástól, önmarcangolástól óvhatjuk meg magunkat. A gyereket pedig számos elkerülhető bajtól.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Mária!!
    Hasznos témát választottál, és bár az én lányaim már rég kinőttek a babakorból, de azért emlékszem,hogy én sokszor "kikaptam" a nagyszülőktől annak idején, hogy nem hagytam őket sokat sírni. Elkényeztetés? Szerintem nem lehet pici babát elkényeztetni. És a gyerekeim ma is kiegyensúlyozottak. Talán a "babát-nem-ríkatunk" hozzáállásnak is köszönhető. ;)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mónika!
    Köszönöm elismerő szavaid. A hasznosság mellet tudom, hogy nagyon kényesek is a témák amikről e blogban folyamatosan írok majd. Igen sok lesz a saját és a leányom tanulmányai alapján írtak. Viszont lesznek úgymond importált témák is. Egyébként részben igaz, hogy el lehet kényeztetni a gyermeket, ha az ember nem következetesen kiegyensúlyozottan egyforma szeretettel neveli. Vannak akik szó szerint ha megnyikkan felkapják. Az sem helyes. De az sem ha sokat hagyjuk sírni. Tudod Mónika azért itt a nagyobb gyerekekről is szó van. Azért lett a Kedves Tanároknak, Óvónőknek is a figyelme felhívva erre a témára, mert a legkönnyebb utána viselkedés zavarosnak, hiperaktívnak és szó szerin hülyének kikiáltani a gyereket.

    VálaszTörlés

Oldalak